top of page
  • lin3572

Waar zijn ze?

Bijgewerkt op: 18 jun. 2021

Wist je dat 1 op de 6 stellen ongewenst kinderloos zijn? Als ik deze cijfers naar anderen toe benoem wordt er verbaasd op gereageerd. Zoveel? Ja, zoveel! Op mijn vraag: ‘Ken jij ze?’ krijg ik opvallend vaak het antwoord dat de ander geen ongewenste kinderloze stellen kent. In familie, vriendenkring en op het werk heeft iedereen kinderen of zijn ze ‘nog te jong om kinderen te hebben’.


Ik moet eerlijk zeggen dat ik dan toch een steek door mij heen voel gaan. Net of ik iets niet goed heb gedaan in mijn leven. Onzin natuurlijk. Bij een kinderwens krijg je kinderen of je krijgt ze niet.


Dat velen geen ongewenst kinderloze stellen kennen, kan betekenen dat jouw omgeving wordt omringd door 5 van de 6 stellen die wel kinderen krijgen. Of je realiseert je niet dat bepaalde mensen in je omgeving geen kinderen hebben. Vraag je je weleens af hoe het zit met die collega die nooit over kinderen praat? Of je zus waarvan je denkt dat ze nog te jong is om aan kinderen te beginnen?


Of ben jij 1 van de 6 stellen die ongewenst kinderloos is? Weet jouw omgeving dat? Je familie, vrienden, collega’s…. Praat jij hierover? Benoem je jouw emoties als je ouders grootouders worden, maar niet van jouw kind? Of draag jij je verdriet al zo lang alleen of samen met je partner?


Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om het onderwerp ongewenste kinderloosheid bespreekbaar te maken?


Naast pijn en eenzaamheid dat dit stille verdriet met zich meebrengt, kunnen schuld, schaamte, onmacht, angst en een gevoel van falen een rol spelen. Schuld dat je anderen met je verdriet ‘opzadelt’, angst om het geluk van anderen te ‘verpesten’, schaamte dat jij geen kinderen kan krijgen, gevoel van falen dat je geen moeder of vader wordt, je ouders geen kleinkinderen kan geven… Dit kunnen redenen zijn voor een vrouw of man om over dit gevoelige onderwerp te zwijgen, om zich weg te cijferen en maar net te doen of er niets aan de hand is.


Hoor jij bij 5 van de 6? Vraag eens aan je zus, vriend of collega die geen kinderen heeft hoe dat is voor hem of haar….


Ben jij 1 van de 6? Zet een stap om dit bespreekbaar te maken; dit kun je niet alleen (blijven) dragen. Bespreek je verdriet met een goede vriend, je moeder, je zus, een collega, een onbekende…. Durf dit verdrietige onderwerp bespreekbaar te maken, hoe moeilijk je het ook vind!


Weet jij waar ze zijn?


‘Zonder kwetsbaarheid kunnen mensen niet met elkaar verbonden zijn’ - Brené Brown90 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page